مدیریت سرمایه در کریپتو | آموزش مدیریت معاملات ارز دیجیتال
همهی سرمایهگذاران برای حضور در بازارهای مالی نیاز به استراتژی معاملاتی مناسب دارند. استراتژی معاملاتی هر شخص به نحوه مدیریت سرمایه او بستگی دارد. این استراتژیها باید طوری طراحی شوند که سود معاملات را به حداکثر برسانند و ریسک بازار را تا حد ممکن کاهش دهند. اطلاع از روشها و استراتژیهای معاملاتی برای همهی سرمایهگذاران ضروری است و بدون آموزش این موارد، سرمایهگذاری در هر بازاری میتواند خطرناک باشد. به همین علت، در این مقاله از سایت صرافی اینوکس به سراغ مدیریت سرمایه در کریپتو رفتهایم تا نحوه شکلگیری استراتژی مناسب برای بازار ارزهای دیجیتال را به شما توضیح دهیم.
مدیریت سرمایه در کریپتو چیست
منظور از مدیریت سرمایه در کریپتو یا مدیریت دارایی (Crypto Asset Management) مدیریت و بهینهسازی معاملات ارزهای دیجیتال است. در واقع، مدیریت سرمایه انواع استراتژیهای معاملاتی را شامل میشود که بازدهی معاملات را افزایش داده و ریسک آنها را به حداقل میرسانند. در نتیجه، وظایف مدیران مدیریت سرمایه در کریپتو عبارتاند از:
- تجزیه و تحلیل روندهای بازار با استفاده از ابزارهای مختلفی مانند تحلیل بنیادین، تحلیل تکنیکال و مدلسازی کمّی
- شناسایی فرصتهای سرمایهگذاری خوب و سودآور
- شکلدهی به استراتژی مناسب برای سرمایهگذاری
- توسعهی استراتژیهای فعلی
- استفاده از استراتژیهای گوناگون مانند تنوع در سبد سرمایه، معاملات فعال، کاهش ریسک و…
- پیگیری مداوم بازار برای بهروزرسانی پورتفولیو یا سبد سرمایه
- استفاده از تکنیکهای کنترل ریسک مانند توقف ضرر (Stop Loss) و حد سود (Take Profit)
در این مورد بخوانید: سفارش استاپ مارکت (Stop Market)، راهی برای مدیریت ریسک
انواع دارایی یا سرمایه در بازار کریپتو کدام است
اصولاً به داراییهایی که بر اساس فناوری بلاکچین و به صورت غیرمتمرکز ایجاد میشوند، دارایی رمزنگاریشده یا ارزهای دیجیتال گفته میشود. این ارزها با اهداف مختلفی پدید میآیند و معمولاً در امور مالی غیرمتمرکز (Defi) کاربرد دارند. همچنین، امکان خریدوفروش انواع ارزهای دیجیتال وجود دارد و سرمایهگذاران برای مدیریت سرمایه در کریپتو، باید انواع این داراییها را بشناسند.
بیت کوین (Bitcoin)

بیت کوین (Bitcoin) با نماد اختصاری BTC، اولین و شناختهشدهترین ارز دیجیتال است که در سال 2008 توسط شخصی ناشناس، با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو، راهاندازی شد.
در واقع، بیت کوین یک شبکهی بلاکچین است که بر اساس الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) کار میکند و امکان مبادلات همتابههمتا (P2P) را برای کاربران فراهم میکند.
آلت کوینها (Altcoins)

پس از بیت کوین، ارزهای دیجیتال دیگری معرفی شدند که اهداف مختلفی را دنبال میکردند و هر یک مزایای گوناگونی دارد. به این ارزهای دیجیتال، آلت کوینها (Altcoins) گفته میشود؛ مانند اتریوم (ETH)، بیت کوین کش (BCH)، لایت کوین (LTC) و…
در این رابطه بخوانید : آلتکوینهای محبوب میلیونرهای ارز دیجیتال کدامند؟
استیبل کوینها (Stablecoins)

اصولاً ارزهای دیجیتال بهعنوان داراییهای بدون پشتوانه شناخته میشوند و اعتبار خود را از کاربران این بازار میگیرند؛ اما در این بین، ارزهای دیجیتالی هم هستند که پشتوانه دارند. به ارزهای دیجیتال دارای پشتوانه، استیبل کوین (Stablecoin) گفته میشود.
معمولاً این ارزها توسط یک دارایی دیگر، مانند دلار، یورو، طلا و… حمایت میشوند. برای مثال، معروفترین استیبل کوین در بازار کریپتو، تتر (Tether) است که قیمتی برابر با 1 دلار آمریکا دارد. همچنین استیبل کوین پکس گلد (PAXG) همقیمت 1 اونس طلای 24 عیار است.
توکنهای اوراق بهادار (Security Tokens)

منظور از توکنهای اوراق بهادار (Security Tokens) ارزهای دیجیتالی است که نشاندهندهی مالکیت یک دارایی واقعی هستند. این داراییها میتوانند شامل مواردی مانند سهام شرکتها، املاک و مستغلات و یا کالایی مشخص باشند. در نتیجه، این ارزهای دیجیتال از قوانین مربوط به آن بازار مشخص پیروی میکنند.
توکنهای غیرقابل تعویض (NFTs)

توکنهای غیرقابل تعویض (NFTs) نشاندهندهی مالکیت یک دارایی دیجیتالی منحصربهفرد هستند و در مواردی مانند آثار هنری، کلکسیونها، آیتمهای درون بازیها و… کاربرد دارند.
کوینهای حریم خصوصی (Privacy Coins)

به ارزهای دیجیتالی که با هدف پنهانکردن اطلاعات کاربران و تراکنشها ایجاد میشوند و حریم شخصی کاربران را ارتقا میدهند، کوینهای حریم خصوصی گفته میشود. برخی از این کوینها عبارتاند از زیکش (Zcash) و مونرو (Monero).
نحوه سبدگردانی مدیریت سرمایه در کریپتو
منظور از سبدگردانی یا پورتفولیو، تخصیص سبد سرمایه به داراییهای مختلف ارز دیجیتال است. سبدگردانی برای مدیریت سرمایه در کریپتو ضروری است و میتواند بازدهی سرمایهگذاری را افزایش داده و ریسک معاملات را کاهش دهد. در نتیجه، برای سبدگردانی ارزهای دیجیتال میتوانید داراییها را به یکی از روشهای زیر دستهبندی کنید.
مدیریت سرمایه در کریپتو بر اساس ارزش بازار
تفکیک ارزهای دیجیتال بر اساس ارزش بازار در بین مدیران سرمایهگذاری بسیار رایج است. در نتیجه، باید داراییهای رمزنگاریشده را بر اساس ارزش بازار آنها طبقهبندی کنید. ارزش بازار هر دارایی هم از تقسیم کردن قیمت فعلی ارز موردنظر بر مجموع واحدهای در گردش آن به دست میآید. از این طریق، ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم، بهخاطر ارزش بازار بیشتر، در طبقهبندی بالاتری قرار میگیرند.
مدیریت سرمایه در کریپتو بر اساس اهداف پروژه
همانطور که گفتیم، ارزهای دیجیتال با اهداف مختلفی به بازار عرضه میشوند. یکی دیگر از تقسیمبندیهای رایج برای مدیریت سرمایه در کریپتو، تفکیک داراییها بر اساس اهداف پروژهی آنها است. برای مثال، برخی از ارزها برای صنعت خاصی طراحی شدهاند و یا برخی از آنها بهصورت کوینهای خصوصی هستند. مثلاً میتوانید کوینهای حریم خصوصی را در یک دسته قرار دهید و توکنهای بازیهای مختلف را در کنار یکدیگر دستهبندی کنید.
مدیریت سرمایه در کریپتو بر اساس ریسک احتمالی
یکی دیگر از روشهای دستهبندی داراییها برای مدیریت سرمایه در کریپتو، تفکیک بر اساس ریسک بازار است. برای مثال، استیبل کوینها نسبت به ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین، پایدارتر هستند و ریسک کمتری دارند. در نتیجه میتوانید استیبل کوینها را در یک دسته قرار دهید.
مدیریت سرمایه در کریپتو بر اساس استراتژی سرمایهگذاری
در بسیاری از موارد، تفکیک داراییها بر اساس اهداف استراتژی معاملاتی انجام میشود. برای مثال، میتوانید تعدادی از داراییها را برای سرمایهگذاری بلندمدت در نظر بگیرید و برخی دیگر را برای معاملات کوتاهمدت انتخاب کنید.
مدیریت سرمایه در کریپتو چگونه کار میکند
منظور از مدیریت سرمایه در کریپتو، پورتفولیو یا سبدگردانی انواع دارایی ارز دیجیتال است و میتواند شامل خرید، فروش و نگهداری این داراییها باشد. مدیران پورتفولیو از روشهای مختلفی برای مدیریت سبد سرمایه استفاده میکنند که به استراتژی معاملاتی افراد بستگی دارند. بااینحال، در این بخش، رایجترین روشهای سبدگردانی ارزهای دیجیتال را توضیح میدهیم:

- مدیریت غیرفعال: مدیریت غیرفعال (Passive Management) با هدف سرمایهگذاری بلندمدت انجام میشود و میتواند بهصورت خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال انجام شود. بااینحال، برای افزایش بازدهی و کاهش ریسک، باید سبد سرمایه را بهطور منظم بهروزرسانی کنید.
- مدیریت فعال: در مدیریت فعال (Active Management) سبد سرمایه بهطور مداوم تغییر میکند و معاملات جدیدی انجام میشوند. اگرچه تغییر مداوم سبد سرمایه مستعد ریسک بالایی است؛ اما میتواند سود بیشتری را برای شما بههمراه داشته باشد.
- پیگیری شاخص: منظور از ردیابی یا پیگیری شاخص (Index Tracking)، مدیریت غیرفعال سبد سرمایه بر اساس داراییهای دارای یک شاخص معین است. برای مثال، میتوانید روی ارزهایی سرمایهگذاری کنید که از شاخص “BitWise 10 Crypto Index” پیروی میکنند.
- تحلیل کمّی: در روش تحلیل کمّی (Quantitative Analysis) روندهای بازار بهدقت تحلیل میشوند تا فرصتهای مناسب سرمایهگذاری شناسایی شوند. در این روش میتوانید از الگوریتمها و تجزیهوتحلیل دادهها برای شناسایی روندها استفاده کنید.
مراحل مختلف مدیریت سرمایه در کریپتو
معمولاً مدیران پورتفولیو مدیریت سرمایه در کریپتو را در چند مرحله انجام میدهند؛ بنابراین، برای مدیریت صحیح سبد سرمایه میتوانید از این مراحل استفاده کنید:
- یک استراتژی معاملاتی دقیق را انتخاب کنید. در این استراتژی میتوانید ارزهای دیجیتال را دستهبندی کرده و مجموعهای متنوع را از این دستهها انتخاب کنید.
- داراییهای مدیران سبد سرمایه و مشتریان را از جداگانه دستهبندی کنید.
- خرید و فروش داراییها را طوری مدیریت کنید که بتوانید دارایی هر مشتری را از مشتری دیگر تشخیص دهید.
- به روندهای بازار توجه داشته باشید تا در صورت لزوم، استراتژی معاملاتی را اصلاح کنید.
- گزارشات مالی دقیقی را برای ارائه به مدیران و مشتریهای مختلف تنظیم کنید.
مزایای مدیریت سرمایه در کریپتو چیست
مدیریت سرمایه در کریپتو مزایای مختلفی برای شرکتها و سرمایهگذاران خرد دارد. برخی از مهمترین مزایای آن عبارتند از:
- ایجاد تنوع در سبد سرمایه و کاهش ریسک سرمایهگذاری
- افرادی که دانش کافی را در این زمینه ندارند، میتوانند در سبدهای سرمایهگذاری شرکتها مشارکت کنند.
- امکان استفاده از مشاورهی تحلیلگران و مدیران سرمایهگذاری برای ایجاد استراتژی شخصی
- سرمایهگذاران میتوانند بخشی از سبد سرمایهی آمادهی پلتفرمهای سرمایهگذاری را خریداری کنند.
- امکان دسترسی به انواع سبدهای سرمایهگذاری در پلتفرمهای تجاری
خطرات سبدگردانی در بازار ارزهای دیجیتال
همانطور که گفتیم، شما میتوانید ارزهای مختلف را دستهبندی کنید و بر این اساس یک سبد سرمایه را شکل دهید. بااینحال، ممکن است که در این مسیر خطراتی نیز شما را تهدید کند:
- کلاهبرداری: در صورتیکه کلاهبرداران به کیف پول ارز دیجیتال شما دسترسی پیدا کنند، میتوانند همهی ارزهای دیجیتال شما را به کیف پول دیگری انتقال دهند.
- نوسانات بازار: بازار ارزهای دیجیتال همیشه در معرض نوسانات زیاد قیمت است و عوامل مختلفی میتوانند روی قیمت این ارزها تاثیر بگذارند. در صورت ریزش ناگهانی بازار ارزهای دیجیتال، سبد سرمایهی شما افت ارزش شدیدی خواهد داشت. بااینحال باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر به استراتژی بلندمدت خود پایبند باشید، احتمال اینکه دوباره این ارزها به قیمت قبلی خود بازگردند زیاد است.
- آسیب به شرکتها: از آنجایی که شرکتها سرمایهگذاریهای کلانی را انجام میدهند، طبیعتاً بیشتر در معرض این خطرات قرار میگیرند.
سخن اینوکس با شما
مدیریت سرمایه در کریپتو بهترین روش برای سرمایهگذاری در بازار ارزهای دیجیتال است و از این طریق، شما میتوانید بازدهی سرمایهگذاری را افزایش دهید و ریسکهای احتمالی را به حداقل برسانید. به همین علت، در این مقاله روشهای گوناگون مدیریت سرمایه و پورتفولیوی ارزهای دیجیتال را به شما توضیح دادیم.