اصطلاحات و مفاهیم

دامیننس اتریوم | مشاهده نمودار و نحوه استفاده در ترید

موقعیت یک ارز دیجیتال در بازار کریپتو، برای سرمایه‌گذاران و اغلب کاربران رمزارزها اهمیت دارد. دراین‌بین، به جایگاه اتریوم، به‌عنوان دومین ارز دیجیتال معروف دنیا، توجه خاصی می‌شود. از طرفی، یکی از شاخص‌های مهمی که موقعیت ارزهای دیجیتال را در بازار کریپتو تعیین می‌کند، دامیننس (Dominance) است.

اتریوم از زمان پیدایش خود در سال 2015، یعنی 6 سال پس از راه اندازی بیت کوین، به عنوان یک بلاکچین پیشرو در فضای رمز ارزها شناخته می‌شود. در حالی که بیت کوین برای برخی افراد به‌عنوان پول در آینده و برای دیگران به‌عنوان ذخیره ارزش در نظر گرفته می‌شود، اتریوم اغلب به‌عنوان تکامل بعدی اینترنت (Web3) در نظر گرفته می‌شود. این بلاکچین غیرمتمرکز به کاربران اجازه می‌دهد از توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) استفاده و آنها را ذخیره کنند، از طریق DApp‌ها و DeFi معامله انجام دهند، با استیکینگ توکن ETH اتریوم پول کسب کنند، بازی کنند و از مزایای قراردادهای هوشمند بهره‌مند شوند.

همچنین نمودار دامیننس اتریوم یکی از مهم‌ترین عوامل تاثیر گذار در بازار کریپتو پس از دامیننس بیت کوین است و بررسی آن در معاملات و تحلیل‌ها اهمیت بسیار بالایی دارد. در این مقاله از صرافی ارز دیجیتال اینوکس قصد داریم تا شما را با دامیننس اتریوم (Ethereum Dominance) و تحلیل نمودار لحظه ای دامیننس اتریوم و دیگر موارد مهم در این حوزه، آشنا کنیم.

فهرست موضوعات مقاله

اتریوم چیست؟

ویتالیک بوترین، بنیان‌گذار پروژه اتریوم، به‌منظور بهبود و توسعه چشم‌انداز بیت کوین، این پلتفرم را ایجاد کرد. نسل اول بلاکچین‌ها، مانند بیت کوین، عمدتا به‌عنوان دفترکل‌های غیرمتمرکز برای انتقال امن ارزهای دیجیتال شناخته می‌شدند و در واقع، کاربردهای آن‌ها محدود به تراکنش‌های مالی ساده بود. این بلاکچین‌ها فاقد زیرساخت لازم برای انجام معاملات پیچیده‌تر و توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز (DApp) بودند.

با ظهور اتریوم در سال 2015، این محدودیت‌ها برطرف شد و امکان ایجاد قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های پیچیده فراهم گردید. اتریوم نه تنها به‌عنوان یک ارز دیجیتال عمل می‌کند، بلکه بستری برای نوآوری‌های گسترده در دنیای بلاکچین محسوب می‌شود که افق‌های جدیدی را برای کاربردهای مختلف این فناوری گشوده است.

در روزهای ابتدایی پروژه اتریوم، توجه سرمایه‌گذاران و توسعه‌دهندگان را به خود جلب کرد و حالا به نظر می‌رسد که همه به این پروژه روی آورده‌اند. در اینجا چند نکته جالب برای بررسی وجود دارد:

  • در نیمه اول سال 2023، تعداد دارندگان اتریوم (ETH) با افزایش 21 درصدی به 105 میلیون نفر رسید.
  • با ارزش بازار 196.84 میلیارد دلار، اتریوم دومین ارز دیجیتال بزرگ بعد از بیت کوین محسوب می‌شود.
  • بیش از 10,000 پروژه بر روی شبکه اتریوم ساخته شده است.
  • تعداد کیف‌پول‌هایی که دارای موجودی ETH هستند، بیش از 96 میلیون است.
  • این شبکه بلاکچین برای ایجاد بیش از 53 میلیون قرارداد هوشمند مورد استفاده قرار گرفته است.

دامیننس اتریوم چیست (Ethereum Dominance)

دامیننس اتریوم (Ethereum Dominance) معیاری برای سنجش قدرت اتریوم (ETH) نسبت به سایر رمزارزها است. در واقع، دامیننس اتریوم با فرمول ساده‌ی ارزش بازار اتریوم تقسیم بر ارزش کل بازار ارزهای دیجیتال محاسبه می‌شود. از این طریق، میزان تسلط اتریوم بر کل بازار کریپتو به دست می‌آید.

در این مورد بخوانید: آینده اتریوم: پیش ‌بینی قیمت اتریوم در سال‌ های ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۰

دامیننس اتریوم چیست (Ethereum Dominance)
دامیننس اتریوم چیست (Ethereum Dominance)

کاربرد دامیننس اتریوم

نمودار دامیننس اتریوم به ما کمک می‌کند که ارزش کل بازار این ارز را بررسی کنیم. هنگامی که دامیننس ارزهای بزرگی، مانند بیت‌کوین و اتریوم، افزایش پیدا می‌کند، به‌طور مستقیم باعث کاهش ارزش بازار آلت‌کوین‌ها می‌شود. در سوی مقابل، کاهش دامیننس اتریوم و بیت‌کوین، نشان‌دهنده‌ی افزایش سلطه‌ی آلت‌کوین‌ها بر بازار ارزهای دیجیتال است.

[et_bloom_inline optin_id=”optin_7″]

مشاهده نمودار لحظه‌ای دامیننس اتریوم

نمودار زیر دامیننس اتریوم را طی یک روز اخیر نشان می‌دهد. می‌توانید بازه‌های زمانی دیگر را از تنظیمات بالای آن ببینید.

برای مشاهده بهتر نمودار در موبایل، گزینه Desktop site را در تنظیمات مرورگر خود فعال کنید.

تاریخچه‌ی دامیننس اتریوم

با نگاهی به نمودار دامیننس اتریوم (Ethereum Dominance) در سایت Tradingview، می‌بینیم که در جولای 2017، اتریوم بیشترین تسلط خود را بر بازار کریپتو، با دامیننس 24 درصدی نشان می‌دهد. پس از آن، اگرچه دچار نوساناتی می‌شود؛ اما باز در آغاز سال 2018، دامیننس اتریوم به 23.89 درصد می‌رسد.

سپس، با افزایش ارزهای دیجیتال دیگر در بازار کریپتو، تسلط اتریوم بر بازار کم می‌شود؛ اما با آغاز سال 2021، دوباره روندی صعودی می‌گیرد و در نوامبر این سال، 21.24 درصد از بازار را به خود اختصاص می‌دهد. از آن تاریخ تا سال 2023، فراز و نشیب‌هایی را تجربه می‌کند؛ اما همچنان سهم بسیار خوبی از بازار را در اختیار دارد و در ژوئیه‌ی 2023، دامیننس اتریوم به 19.61 درصد می‌رسد.

درک تاثیر دامیننس اتریوم

چندین عامل وجود دارد که اتریوم را به پادشاه فناوری بلاکچین تبدیل کرده است و چگونگی اثرگذاری دامیننس اتریوم را قابل فهم‌تر می‌کند:

قراردادهای هوشمند

یکی از مشکلات بزرگ در قراردادهای سنتی نیاز به افراد مورد اعتماد برای پیگیری آن‌هاست. اما قراردادهای هوشمند تضمین شده‌اند که اجرا شوند. اصطلاح “قرارداد هوشمند” برای اولین بار توسط نیک زابو در سال 1994 مطرح شد. یک قرارداد هوشمند بر اساس منطق “اگر این اتفاق بیفتد، آن اتفاق خواهد افتاد” عمل می‌کند.

برای مثال، اگر شما به یک دستگاه فروش نوشیدنی اتوماتیک بروید و کد مربوط به نوشیدنی مورد علاقه خود را فشار دهید، “سپس” دستگاه درخواست شما را پردازش کرده و آن را به شما تحویل خواهد داد. مشابه همین موضوع، اگر عملی بر روی بلاکچین انجام شود، نتیجه تعیین‌شده فعال خواهد شد.

در این مورد بخوانید: قرارداد هوشمند اتریوم؛ اجرای قوانین بدون دخالت دست!

مزیت پیشگام بودن

 بوترین برای اولین بار ایده قرارداد هوشمند را در وایت پیپر اتریوم مطرح کرد. او اتریوم را به‌عنوان یک بلاکچین، با زبان برنامه‌نویسی تورینگ اجرایی کرد که به هر کسی اجازه می‌دهد قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز بنویسد و قوانین دلخواه خود را برای مالکیت، فرمت‌های تراکنش و توابع انتقال وضعیت ایجاد کند.

در آن زمان، فناوری بلاکچین هنوز در مراحل ابتدایی بود و بیت کوین به‌عنوان یک ارز دیجیتال نوپا با قابلیت برنامه‌نویسی محدود عمل می‌کرد. با موفقیت در پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند، اتریوم به یک پیش‌رو در این حوزه تبدیل شد. این مزیت پیشگام بودن منجر به رشد سریع در بازار شد.

نمودار لحظه ای دامیننس اتریوم

اکوسیستم قوی اتریوم

موفقیت اتریوم به رشد و تنوع اکوسیستم آن وابسته است که منجر به توسعه مجموعه‌ای از برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps)، پروژه‌های مالی غیرمتمرکز (DeFi) و بازارهای توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) شده است.

DApps: تنوع چشم‌انداز DApps اتریوم شامل صرافی‌های غیرمتمرکز، پلتفرم‌های بازی، شبکه‌های اجتماعی و سیستم‌های مدیریت زنجیره تامین و غیره است. مجموع ارزش قفل شده (TVL) اتریوم تا تاریخ 30 ژوئن به 54.5 میلیارد دلار رسید که به‌طور قابل توجهی از سایر بلاکچین‌ها که این قابلیت را ارائه می‌دهند پیشی گرفته است.

دیفای: سیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi) جایگزینی برای سیستم‌های مالی کنونی است. این برنامه‌ها به شما اجازه می‌دهند تا مانند برنامه‌های موجود در اکوسیستم مالی سنتی، قرض بگیرید، پس‌انداز کنید، سرمایه‌گذاری کنید و تجارت کنید. قابل دسترس بودن برنامه‌های DeFi برای همه مردم یک امتیاز مثبت محسوب می‌شود.

توکن غیرمثلی: بازار NFT در سال 2022 بیش از 24.7 میلیارد دلار فروش داشت و اتریوم بزرگ‌ترین سهم را از این فروش‌ها داشته است. سهم بازار اتریوم در فضای NFT بیش از 78 درصد بوده است. بسیاری از بازارهای NFT پرطرفدار مانند OpenSea، Magic Eden، Castle و Floor بر روی بلاکچین اتریوم قرار دارند.

اثر شبکه، بر دامیننس اتریوم چیست؟

اثر شبکه پدیده‌ای است که در آن ارزش و کارایی یک پلتفرم با افزایش تعداد کاربران آن افزایش می‌یابد. این موضوع به وضوح در پلتفرم‌های رسانه‌های اجتماعی مشهود است که کاربران را به اضافه کردن دیگران به شبکه خود تشویق می‌کند. به‌عنوان مثال، اکثر خانواده و دوستان من از X (توئیتر) استفاده می‌کنند، بنابراین منطقی است که من نیز به این پلتفرم بپیوندم. پلتفرم‌های تجارت الکترونیک مانند آمازون نیز نمونه‌های خوبی هستند. اکثر خرده‌فروشان محصولات خود را در «فروشگاه همه چیز» عرضه می‌کنند. در نتیجه، مصرف‌کنندگان وقتی می‌خواهند چیزی بخرند، به آمازون مراجعه می‌کنند.

در مورد ارزهای دیجیتال نیز بحث‌هایی درباره اثرات شبکه وجود دارد. اتریوم دارای یک جامعه توسعه‌دهنده فعال است و این حضور پر رنگ، دیگران را نیز به اکوسیستم جذب می‌کند. تا تاریخ 30 ژوئن، اکوسیستم اتریوم نزدیک به 6000 توسعه‌دهنده داشت که بسیار بیشتر از 2000 توسعه‌دهنده رقیبش، پولکادات، بود. در مقایسه، بیت کوین حدود 1000 توسعه‌دهنده داشت.

این ویژگی‌ها باعث پذیرش بیشتر اتریوم شده است. بر اساس یک نظرسنجی، آگاهی جهانی از کاربرد دامیننس اتریوم در سال 2020 به 19.49 درصد رسید و نرخ پذیرش بلاکچین آن پس از پنج سال از راه‌اندازی آن از بیت کوین پیشی گرفت.

در این مورد بخوانید: بهترین ارزهای لایه دوم اتریوم برای سرمایه گذاری + مزایای هر یک

کاربرد دامیننس اتریوم

قابلیت ارتقا و به‌روزرسانی

توسعه مداوم و قابلیت ارتقاء از ویژگی‌های بارز اتریوم هستند که تاثیر بسیار زیادی در نمودار دامیننس اتریوم می‌گذارند. برخی از به‌روزرسانی‌هایی که در شبکه انجام شده است عبارتند از:

هارد فورک: هارد فورک (Hard Fork) در بلاکچین به تغییراتی اشاره دارد که با نسخه‌های قبلی نرم‌افزار سازگار نیست و منجر به ایجاد یک زنجیره جدید و ارز دیجیتال جدید می‌شود. این فرایند به‌طور معمول نیازمند این است که تمام گره‌ها یا کاربرانی که مایل به ادامه استفاده از زنجیره جدید هستند، به آخرین نسخه نرم‌افزار ارتقا یابند.

ادغام: مشابه بیت کوین، اتریوم ابتدا به‌عنوان یک سیستم بلاکچین اثبات کار شروع شد و در سال 2022 به اثبات سهام منتقل شد.

کاپلا: این ارتقای لایه اجماع در سال 2023، امکان برداشت برای سهام‌دارانی که اعتبار برداشت خود را با سپرده اولیه ارائه نکرده بودند فراهم کرد.

شانگهای: آخرین ارتقا در سال 2023 امکان برداشت استیکینگ را به لایه اجرایی آورد.

شناسایی بازار

پس از آخرین به‌روزرسانی، تعداد قراردادهای آتی فعال یا باز اتریوم در بورس کالای شیکاگو 39 درصد افزایش یافت و ارزش دلار آن به 4.86 میلیارد دلار رسید که این موضوع باعث افزایش دامیننس اتریوم بر دیگر آلت کوین‌ها شد. اتریوم همچنین بلاکچین اصلی برای عرضه اولیه کوین‌ها (ICO) بوده است.

ارتباط بین دامیننس اتریوم، دامیننس بیتکوین و سایر آلت کوین‌ها چیست؟

دامیننس بیت‌کوین یا اتریوم تغییر ارزش بازار بیت‌کوین یا اتریوم را در مقایسه با کل ارزش بازار ارزهای دیجیتال اندازه می‌گیرد. نمودار دامیننس را می‌توان برای شناسایی روندها در بازار ارزهای دیجیتال استفاده کرد.

هنگامی که دامیننس ارزهای دیجیتال بزرگ (مانند BTC یا ETH) در حال افزایش است، بدین معناست که آلت کوین‌ها ارزش خود را از دست می‌دهند. زمانی که دامیننس ارزهای دیجیتال بزرگ در یک روند نزولی است، آلت کوین‌ها در مقایسه با ارزهای بزرگتر بازار ارزش بیشتری پیدا می‌کنند.

طبق نظر کارشناسان حوزه کریپتو، زمانی که دامیننس بیت‌کوین یا اتریوم در روند صعودی است و آلت‌کوین‌ها زمانی که تسلط آن‌ها در روند نزولی است، هولد کنید.

در این مورد بخوانید: آینده بیت کوین: پیش بینی قیمت بیت کوین در سال های 2025 تا 2030

ارتباط بین دامیننس اتریوم و قیمت اتریوم

بنا بر موارد ذکر شده در بالا، هرچه قدرت و تأثیر اتریوم در بازار بیشتر باشد، معامله‌گران به خرید اتریوم تمایل بیشتری خواهند داشت. به عبارتی، به‌جای انتخاب بیت‌کوین، آن‌ها به سوی سایر آلت‌کوین‌ها می‌روند. این داستان درست زمانی معکوس می‌شود که دامنه بیت‌کوین افزایش پیدا کند. در این حالت، مردم تمایل بیشتری به خرید بیت‌کوین نشان می‌دهند.

دامیننس ETH را کجا مشاهده کنیم؟

دو وبسایت محبوب برای تحلیل و مشاهده نمودار دامیننس اتریوم (ETH Dominance) آورده شده است:

وبسایت CoinMarketCap

CoinMarketCap یکی از وب‌سایت‌های پرطرفدار برای پیگیری قیمت ارزهای دیجیتال است و نمودار دامیننس ETH در صفحه نمودارها قابل مشاهده است.

رنگ سبز در تصویر زیر دامیننس اتریوم در برابر سایر ارزها را نشان می‌دهد.

 نمودار دامیننس اتریوم در وبسایت CoinMarketCap
نمودار دامیننس اتریوم در وبسایت CoinMarketCap

وبسایت TradingView

TradingView یک پلتفرم معاملاتی آنلاین است که نمودارهای قیمت ارزهای دیجیتال را ارائه می‌کند و نمودار ETH Dominance را نیز در صفحه اصلی خود به نمایش می‌گذارد.

علاوه بر وارد بالا، می‌توانید از پلتفرهای معاملاتی ارزهای دیجیتال نیز برای مشاهده نمودار استفاده کنید. بسیاری از این پلتفرها مانند بایننس و … نمودار تسلط اتریوم بر بازار را در دسترس کاربران خود قرار می‌دهند.

نمودار دامیننس اتریوم در وبسایت TradingView
نمودار دامیننس اتریوم در وبسایت TradingView

چرا اتریوم بزرگ‌ ترین بلاکچین قراردادهای هوشمند است؟

اتریوم به‌عنوان یک کانون نوآوری در ارزهای دیجیتال، به‌دلیل استفاده از قراردادهای هوشمند و تمرکز بر عدم تمرکز شناخته می‌شود، هرچند که این موضوع مورد انتقاد برخی قرار گرفته است. تعداد اعتباردهندگان در زنجیره Beacon اتریوم به بیش از 900,000 رسیده که نشان‌دهنده عدم تمرکز شبکه است.

مزایای اتریوم نسبت به سایر بلاکچین‌ها

مزایای شبکه بلاکچین بسیار متنوع بوده و همین مسئله امکانات بسیاری را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. در ادامه بخشی از مهم‌ترین مزایا را با شما بررسی خواهیم کرد:

مقیاس‌پذیری و ارتقاء شبکه

هدف اصلی مقیاس‌پذیری افزایش سرعت تراکنش و ظرفیت پردازش تراکنش‌ها بدون قربانی کردن عدم تمرکز یا امنیت است. اتریوم بر این باور است که این عوامل برای پذیرش گسترده آن ضروری هستند. با افزایش تعداد کاربران اتریوم، بلاکچین با محدودیت‌های ظرفیت مواجه شد و به‌همین دلیل هزینه استفاده از شبکه افزایش یافت. برای حل این مشکل، شبکه به فکر اتریوم 2.0 افتاد که تکامل بعدی بلاکچین است و آن را به یک شبکه با عملکرد بهتر و دسترسی بیشتر تبدیل خواهد کرد.

انتقال اتریوم از مکانیزم اجماع اثبات کار (Proof-of-Work) به مکانیزم اثبات سهام (Proof-of-Stake) به‌عنوان اولین گام در این راستا تلقی می‌شود. از زمان راه‌اندازی زنجیره Beacon در دسامبر 2020 که امکان استیکینگ ETH را فراهم کرد، شبکه 9 ارتقاء داشته است که آخرین آن در آوریل 2023 بود.

در این مورد بخوانید: 12 بهترین پلتفرم استیکینگ کریپتو با بیشترین نرخ سود

اکوسیستم و حمایت از توسعه‌دهندگان

صنعت ارزهای دیجیتال تا دسامبر 2022 دارای 23,343 توسعه‌دهنده ماهانه بود و تعداد توسعه‌دهندگان فعال ماهانه اتریوم با 5 برابر افزایش به 5,819 نفر رسید. پروژه اتریوم همچنین در سال 2022 بیش از 14,500 توسعه‌دهنده جدید جذب کرد که بالاترین رقم تاریخ است.

استیبل‌کوین‌ها: اتریوم به‌عنوان پلتفرم اصلی برای ایجاد استیبل‌کوین‌ها شناخته می‌شود و به‌طرز چشمگیری از سایر بلاکچین‌ها پیشی گرفته است.

اکوسیستم وسیع DeFi: بیش از 165 پروژه DeFi بر روی اتریوم ساخته شده‌اند، در حالی که تنها 40 پروژه بر روی BSC ایجاد شده‌اند.

امنیت و عدم تمرکز

یک سال پس از راه‌اندازی، اتریوم با یکی از تاریک‌ترین دوره‌های خود مواجه شد. در سال 2016، سازمان غیرمتمرکز خودمختار (DAO) اتریوم مورد حمله قرار گرفت و حدود 60 میلیون دلار به سرقت رفت. این حمله نقاط ضعف موجود در قرارداد هوشمند کیف پول DAO را مورد سوءاستفاده قرار داد. به ‌همین دلیل، اتریوم یک هارد فورک بسیار بحث‌برانگیز را انجام داد که نه تنها اشکال را برطرف کرد بلکه وجوه سرقت شده را نیز به مالکان بازگرداند که این اتفاق موجب شد تا دامیننس اتریوم افزایش یابد.

دامیننس اتریوم چیست

چالش‌های شبکه اتریوم

«مثلث بلاکچین» اصطلاحی است که توسط ویتالیک بوترین مطرح شده و بیان می‌کند که دستیابی به مقیاس‌پذیری، عدم تمرکز و امنیت در یک بلاکچین بدون تضعیف یکی از این عوامل غیرممکن است. اتریوم نمونه‌ای بارز از این موضوع است.

از دیفای (DeFi) و بازی‌ها گرفته تا NFTها، اتریوم از هزاران برنامه و تراکنش پشتیبانی می‌کند. با این حال، پروتکل با مشکلات مقیاس‌پذیری مواجه است که ناشی از تاکید آن بر عدم تمرکز و امنیت است.

در حال حاضر، اتریوم 24 تراکنش در ثانیه پردازش می‌کند که بسیار کمتر از هدف آن یعنی 100,000 تراکنش در ثانیه است. انتظار می‌رفت که ادغام (Merge) مشکلات مقیاس‌پذیری و هزینه‌های بالای اتریوم را حل کند، اما این مشکلات به‌طرز معناداری برطرف نشدند. به‌نوعی می‌توان گفت که مشکل مقیاس‌پذیری به‌صورت طراحی شده وجود دارد. با این حال، اتریوم به خوبی از این کمبودها آگاه است و به‌دنبال راه‌حل‌های مختلف درون زنجیره‌ای و برون زنجیره‌ای بدون قربانی کردن اصول عدم تمرکز و امنیت خود است.

در این مورد بخوانید: راهنمای سرمایه گذاری در دیفای فقط در 6 گام ساده

بلاکچین های رقیب اتریوم

تعدادی از بلاکچین‌های نسل بعدی به وجود آمده‌اند تا تسلط اتریوم را تهدید کنند.

ویژگیاتریومBSCکاردانوسولاناترونآوالانچ
ویژگیاتریومBSCکاردانوسولاناترونآوالانچ
ارزش بازار195.06 میلیارد دلار33.02 میلیارد دلار8.99 میلیارد دلار7.90 میلیارد دلار6.92 میلیارد دلار3.47 میلیارد دلار
مکانیزم اجماعاثبات سهاماثبات سهاماثبات سهاماثبات سهاماثبات سهاماجماع Snowman
زمان متوسط تراکنش3 دقیقه30-60 ثانیه20 ثانیه400 میلی‌ثانیهحدود یک دقیقهچند ثانیه
هزینه‌های متوسط3.64 دلار0.1014 دلار0.09 دلار0.00025 دلاررایگانکمتر از 0.01 دلار
تعداد اعتباردهندگانبیش از 900,00050بیش از 3,000 استخربیش از 1,950402 نماینده فوق‌العادهبیش از 1,300
TVL در 6 سپتامبر21.57 میلیارد دلار2.91 میلیارد دلار157.3 میلیون دلار311.3 میلیون دلار5.55 میلیارد دلار514.5 میلیون دلار
بلاکچین های رقیب اتریوم

بایننس اسمارت چین (BSC)

BSC در سال 2020 توسط صرافی ارز دیجیتال بایننس برای پشتیبانی از ایجاد برنامه‌های مبتنی بر قرارداد هوشمند راه‌اندازی شد. ایده این بود که شبکه‌ای سازگار با ماشین مجازی اتریوم ایجاد شود تا توسعه‌دهندگان بتوانند برنامه‌های خود را از اتریوم به BSC منتقل کنند و از هزینه‌های کارمزد ارزان‌تر و زمان‌های تایید سریع‌تر بهره‌مند شوند.

کاردانو

این بلاکچین از یک اختلاف نظر متولد شد. چارلز هاسکینسون پس از اختلاف با بوترین، پروژه اتریوم را ترک کرد. در نتیجه، هاسکینسون کاردانو را تاسیس کرد. تمرکز کاردانو بر این است که سیستمی بسازد که استفاده از آن ارزان‌تر و کارآمدتر از اتریوم باشد. برای حل مشکل مقیاس‌پذیری، این بلاکچین در حال اجرای تکنیک‌های مختلفی مانند فشرده‌سازی داده‌ها است و در تلاش است تا هیدرا (Hydra) را معرفی کند که قابلیت عملکرد چند زنجیره‌ای را فراهم می‌کند.

سولانا

مانند اتریوم که برای بهبود نقاط ضعف بیت کوین ایجاد شد، بسیاری از این بلاکچین‌های نسل سوم برای رفع نقاط ضعف اتریوم شکل گرفته‌اند و سولانا نیز از این قاعده مستثنی نیست.

یکی از عوامل تمایز آن توانایی خودکارسازی فرایند ترتیب‌دهی تراکنش‌ها برای بلاکچین‌ها است که به‌همین دلیل توانسته TPS (تعداد تراکنش در ثانیه) بالایی را به‌دست آورد که در زمان انتشار به بیش از 4,900 رسید، در حالی که اتریوم تنها می‌تواند حدود 30 تراکنش در ثانیه پردازش کند.

سولانا از بازارهای NFT، برنامه‌های دیفای، صرافی‌های غیرمتمرکز (DEX)، استیبل‌کوین‌ها و پرداخت‌ها پشتیبانی می‌کند و سولانا پی اخیرا با Shopify برای انجام معاملات فوری با USD Coin ادغام شده است.

در این مورد بخوانید: بهترین میم کوین های سولانا برای سرمایه گذاری: لیست 14 تایی برترین میم کوین‌ های سولانا

ترون

در حالی که اتریوم تلاش دارد معادل آمازون در شبکه‌های بلاکچین باشد، ترون جایگاه خود را در فضای تولیدکنندگان دیجیتال و بخش سرگرمی یافته است. ترون در سال 2017 توسط جاستین سان برای تولیدکنندگان محتوا تاسیس شد و هدف آن شکستن سلطه شرکت‌های سرگرمی بر توزیع محتوای دیجیتال است. اتریوم ممکن است غیرمتمرکزتر و محبوب‌تر باشد، اما ترون نیز چند ترفند در آستین دارد. این بلاکچین سرعت تراکنش بالاتری دارد و هیچ هزینه‌ای دریافت نمی‌کند. TPS آن نیز 88 تراکنش بیشتر از اتریوم است.

آوالانچ

ایمین گون سیرر، پژوهشگر دانشگاه کرنل، Ava Labs را تاسیس کرد که آوالانچ را در سپتامبر 2020 راه‌اندازی کرد. مانند سایرین، این بلاکچین برای کاهش مشکلات کاربران اتریوم ایجاد شد.

آوالانچ به جای استفاده از مکانیزم اجماع متداول اثبات سهام، با پروتکل اجماعی خاص برای موارد استفاده خاص powered می‌شود. این پلتفرم به‌گونه‌ای طراحی شده که کاملا مرتب و خطی باشد و به‌عنوان پروتکل اجماع Snowman شناخته می‌شود. این یکی از تفاوت‌های بین اتریوم و آوالانچ است.

دیگر تفاوت TPS است؛ در حالی که اتریوم می‌تواند تا 30 تراکنش در ثانیه پردازش کند، آوالانچ هفته گذشته بیش از 120 تراکنش پردازش کرده است. علاوه بر این، آوالانچ هزینه‌های بسیار پایینی نسبت به اتریوم دارد که به‌خاطر هزینه‌های بالای گس (Gas) آن مشهور است.

در این مورد بخوانید: آینده ارز avax: پیش بینی قیمت آوالانچ در سال های 2024 تا 2030

سرمایه گذاران چگونه از نمودار دامیننس اتریوم استفاده می‌کنند؟

سرمایه‌گذاران از نمودار دامیننس اتریوم برای تحلیل موقعیت این ارز دیجیتال در بازار و پیش‌بینی روندهای قیمتی استفاده می‌کنند. دامیننس اتریوم (Ethereum Dominance) به درصد سهم بازار اتریوم نسبت به کل بازار ارزهای دیجیتال اشاره دارد و نشان‌دهنده قدرت و محبوبیت این ارز در مقایسه با سایر ارزها است.

کاربرد دامیننس اتریوم برای سرمایه‌گذاران

تحلیل بازار: دامیننس اتریوم به سرمایه‌گذاران و تحلیل‌گران کمک می‌کند تا موقعیت اتریوم را نسبت به سایر ارزها بسنجند. افزایش دامیننس اتریوم می‌تواند نشان‌دهنده افزایش تقاضا برای اتریوم باشد، در حالی که کاهش آن ممکن است نشان‌دهنده افزایش توجه به آلت‌کوین‌ها باشد.

پیش‌بینی روند قیمت: تغییرات در نمودار لحظه ای دامیننس اتریوم می‌تواند نشانه‌ای از تمایل سرمایه‌گذاران به خرید یا فروش این ارز باشد. به‌عنوان مثال، اگر نمودار دامیننس اتریوم افزایش یابد، احتمال رشد قیمت آن نیز بیشتر می‌شود و بالعکس.

شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری: سرمایه‌گذاران می‌توانند با بررسی روند دامیننس اتریوم لحظه ای، زمان مناسب برای ورود یا خروج از بازار را شناسایی کنند. اگر دامیننس در حال افزایش باشد، ممکن است زمان مناسبی برای خرید اتریوم باشد.

تحلیل رقبا: مقایسه نمودار دامیننس اتریوم با دامیننس بیت کوین و سایر آلت‌کوین‌ها می‌تواند به تحلیل رقبا کمک کند و دیدگاه بهتری نسبت به وضعیت کلی بازار ارائه دهد.

استفاده به‌عنوان اندیکاتور: برخی از تریدرها از نمودار دامیننس اتریوم به‌عنوان یک اندیکاتور در معاملات خود استفاده می‌کنند تا تصمیمات خود را بر اساس تغییرات آن اتخاذ کنند، هرچند که باید سایر پارامترهای بازار را نیز مد نظر قرار دهند.

در نتیجه، نمودار دامیننس اتریوم ابزاری مهم برای سرمایه‌گذاران است که به آن‌ها کمک می‌کند تا وضعیت بازار را بهتر درک کرده و تصمیمات سرمایه‌گذاری آگاهانه‌تری بگیرند.

عوامل موثر در دامیننس اتریوم

از زمان معرفی اتریوم تاکنون، به‌خاطر ارائه‌ی بستری برای قراردادهای هوشمند و نرم‌افزارهای غیرمتمرکز (DApps)، همیشه تسلط خوبی بر بازار کریپتوکارنسی داشته است. تا جایی که در سال 2021، دامیننس اتریوم رشدی 20 درصدی را از خود نشان می‌دهد و تسلط خود را بر بازار ارزهای دیجیتال بالا می‌برد. عوامل گوناگونی باعث افزایش دامیننس اتریوم نسبت به آلت‌کوین‌ها شده‌ است که در این بخش، به این عوامل می‌پردازیم.

در این مورد بخوانید: دامیننس تتر چیست؟ مشاهده نمودار لحظه‌ای دامیننس تتر

افزایش تمرکززدایی در اتریوم

توسعه‌دهندگان زیادی با استفاده از بلاک‌چین اتریوم، قراردادهای هوشمند و نرم‌افزارهای غیرمتمرکز خود را راه‌اندازی کرده‌اند. اتریوم با در اختیار داشتن بیش از 1870 توسعه‌دهنده، بیش‌ترین تعداد توسعه‌دهنده‌ی فعال را نسبت به سایر بلاک‌چین‌ها، مانند کازماس، پولکادات، سولانا و… دارد.

این حجم از قراردادهای هوشمند، باعث افزایش میزان اعتبارسنجی تراکنش‌های اتریوم تا 700 هزار اعتبارسنجی شده است. از طرفی، برای این اعتبارسنجی‌ها به استیک‌کردن ارزهای دیجیتال نیاز است و از این طریق، حجم زیادی از ارزهای مبتنی بر اتریوم، در این شبکه قفل شده‌اند. از سوی دیگر، استخرهای بزرگ نقدینگی با استفاده از اتریوم کار می‌کنند؛ برای مثال، استخر لیدو 32 درصد از حجم اعتبارسنجی قراردادهای هوشمند را برعهده دارد.

در نتیجه، می‌توان گفت که اتریوم با انجام اعتبارسنجی قراردادهای هوشمند، نقش مهمی در تمرکززدایی امور مالی دارد و نسبت به سایر پلتفرم‌ها توسعه‌یافته‌تر و غیرمتمرکزتر است.

افزایش تسلط بر بازار معاملات

قراردادهای هوشمند اتریوم برای کاربردهای تجاری سازمانی، مانند معاملات آتی (Futures)، پوشش ریسک (Hedging) و معاملات اهرمی اهمیت زیادی دارند. در واقع، به‌خاطر این قراردادها، اتریوم تنها ارز دیجیتالی است که بعد از بیت‌کوین، توانسته به بورس کالای شیکاگو اضافه شود.

این قراردادهای هوشمند به توسعه‌دهندگان و شرکت‌های تجاری کمک می‌کنند که معاملات تجاری خود را کنترل کنند و ریسک سرمایه‌گذاری‌های خود را کاهش دهند. از طرفی، اتریوم با در اختیار داشتن قراردادهای هوشمندی به ارزش 5.4 میلیارد دلار، نسبت به بایننس با 380 میلیون و سولانا با 178 میلیون دلار، بیشترین ارزش قراردادهای هوشمند را به خود اختصاص داده است.

اهمیت بازار توکن‌های غیرقابل‌تعویض (NFTs)

یکی دیگر از عوامل مؤثر بر دامیننس اتریوم، توکن‌های غیرقابل‌تعویض یا ان‌اف‌تی‌ها هستند. بازار این توکن‌ها روزبه‌روز گسترش پیدا می‌کند و علاقه‌مندان بیشتری به معامله و ایجاد ان‌اف‌تی‌ها ترغیب می‌شوند. در این میان، اتریوم با ارائه‌ی امکان راه‌اندازی توکن‌های غیرقابل‌تعویض ارزان و درنظرگرفتن کارمزد پایین، نقش مهمی در گسترش این بازار دارد.

در این مورد بخوانید: NFT چیست؟ قیمت یک توئیت ان اف تی شده، 3 میلیون دلار؟!

دامیننس اتریوم لحظه ای

آیا دامیننس اتریوم درحال‌ رشد است؟

تفاوت اصلی دامیننس اتریوم با سایر ارزهای دیجیتال، در اهمیت استفاده از قراردادهای هوشمند این شبکه است. ارزش قراردادهای هوشمند اتریوم نشان می‌دهد که این شبکه قدرت اول قراردادهای هوشمند محسوب می‌شود و بیشتر توسعه‌دهندگان به راه‌اندازی نرم‌افزارهای خود بر بستر این شبکه تمایل دارند.

با توجه به نمودار دامیننس اتریوم، در ژوئن 2021 و با گسترش استفاده از قراردادهای هوشمند Terra و Avalanche، شاهد کاهشی در تسلط اتریوم بر بازار هستیم. بااین‌حال، در ماه مه 2022 و با فروپاشی اکوسیستم Terra، دوباره دامیننس اتریوم رشد می‌کند و به جایگاه قبلی خود بازمی‌گردد.

همچنین، با اینکه در ماه‌های گذشته، استفاده از BNB و Tron افزایش پیدا کرده؛ اما اتریوم توانسته است که تسلط خود را بر بازار کریپتو حفظ کند. این موارد نشان‌دهنده‌ی اعتماد توسعه‌دهندگان و کاربران کریپتو به شبکه‌ی اتریوم است و انتظار می‌رود که این بلاک‌چین بتواند همچنان سهم خوبی را از بازار کریپتو در اختیار داشته باشد.

خلاصه دامیننس اتریوم چیست با اینوکس

در این مقاله از صرافی ارز دیجیتال اینوکس تلاش کردیم تا شما را با تاریخچه اتریوم و کاربرد دامیننس اتریوم آشنا کنیم و به‌بررسی رقبا و چالش‌های این بلاکچین بپردازیم. اتریوم فقط یک ارز دیجیتال نیست، بلکه یک اکوسیستم بلاکچین چند وجهی است که بسیار فراتر از یک وسیله برای معاملات مالی است. به لطف قراردادهای هوشمند پیشگام خود، اتریوم به مرکز برنامه‌ها و نوآوری‌های بلاکچین تبدیل شده است.

با این حال، اتریوم با چالش‌های متعددی روبرو است که بزرگ‌ترین آن مقیاس‌پذیری پایین است که منجر به هزینه‌های تراکنش بالا و زمان‌های پردازش کندتر می‌شود. با این حال، اتریوم از این کاستی‌ها آگاه است و در حال برداشتن گام‌هایی برای رفع آنها است.

سوالات متداول

دامیننس اتریوم چیست؟

دامیننس اتریوم به درصد سهم بازار اتریوم نسبت به کل بازار ارزهای دیجیتال اشاره دارد. این معیار نشان‌دهنده قدرت و محبوبیت اتریوم در مقایسه با سایر ارزها است.

چرا نمودار دامیننس اتریوم مهم است؟

این معیار به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا موقعیت اتریوم را نسبت به سایر ارزها بسنجند و پیش‌بینی کنند که آیا قیمت آن افزایش یا کاهش خواهد یافت. افزایش دامیننس اتریوم معمولا نشان‌دهنده افزایش تقاضا برای اتریوم است.

چگونه می‌توان از نمودار دامیننس اتریوم استفاده کرد؟

سرمایه‌گذاران می‌توانند از نمودار دامیننس اتریوم برای تحلیل موقعیت این ارز در بازار، پیش‌بینی روند قیمت‌ها، شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری و تحلیل رقبا استفاده کنند.

چه عواملی بر دامیننس اتریوم تاثیر می‌گذارند؟

عوامل مختلفی مانند تعداد کاربران فعال، توسعه برنامه‌های غیرمتمرکز (DApps)، و تغییرات در اکوسیستم مالی غیرمتمرکز (DeFi) بر دامیننس اتریوم تاثیر می‌گذارند.

آیا نمودار لحظه ای دامیننس اتریوم می‌تواند به‌عنوان یک اندیکاتور معاملاتی استفاده شود؟

بله، برخی تریدرها از تغییرات در نمودار دامیننس اتریوم به‌عنوان یک اندیکاتور برای تصمیم‌گیری در معاملات خود استفاده می‌کنند، هرچند که باید سایر پارامترهای بازار را نیز مد نظر قرار دهند.

منبع
coinmarketcapcoinbureauhtxofficial

تحریریه اینوکس

تیم تحریریه اینوکس، متشکل از متخصصان و نویسندگان با سابقه در حوزه کریپتو و ترید سعی می‌کند مفاهیم و اخبار روز ارزهای دیجیتال را با کیفیت بالا در اختیار شما قرار دهد و پاسخگوی سوالات شما باشد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --

دکمه بازگشت به بالا